Чому та як росіяне так швидко захопили Херсонську та Запорізську області в лютому 2022

На це питання в розлогому інтервью відповідає український генерал Соколов, який був на півдні України під час вторгнення росіян з боку Крима в Херсонську область “Чому Південь України так легко захопив ворог”, — генерал Соколов — частина перша

Чому росіяне змогли в перший же день захопити майже всю Херсонську та Запорізську області України розповідає генерал Соколов в розлогому інтервью

Що дозволило росіянам за лічені дні захопити Південь, окупувати Херсон і відкрити собі шлях на Маріуполь ?

Чому не були підірвані сумнозвісні мости на перешийку з Кримом?

Ці питання зависли у мережі та в ЗМІ від початку повномасштабного вторгнення. Влада дає розпливчасті відповіді: триває слідство.

А опоненти Володимира Зеленського тим часом поширюють власні здогадки про “хто розмінував Чонгар”.

У пошуках відповіді на ці запитання в липні 2023 “Українська правда” знайшла і поспілкувалася з одним із головних очевидців тих подій – військовим Іваном Сестриватовським.

У лютому 2022 він ніс службу на Чонгарі. І саме він мав підірвати тамтешні мости.

Сестриватовський розповів, що вони були заміновані.

Він кілька разів намагався привести механізми в дію, через що не встиг відійти з побратимами та потрапив у полон.

Але вибухові пристрої так і не спрацювали. Чоловік припустив, що причиною міг бути масований обстріл росіян, який пошкодив дроти, або робота диверсантів.

Лише після нашого інтерв’ю Сестриватовського допитало й офіційне слідство. Хоча воно триває ще з весни 2022 року.

З власних джерел у силових структурах УП відомо, що розслідування веде підзвітні Офісу президента Державне бюро розслідувань спільно зі Службою безпеки України.

Правоохоронці вивчають дії військових. Зокрема й те, що командування нібито не замінувало належним чином усі мости й інші споруди.