Призначені окупантами директорки трьох захоплених шкіл Генічеська і Каховки на Херсонщині отримали підозри у колабораціонізмі

Національна поліція України 24 липня повідомила про підозру в колабораційній діяльності «директоркам» трьох захоплених окупантами шкіл у Генічеську і Каховці Херсонської області Ніні Зеленській, Наталії Бойко і Олені Федосовій.

Ніна Зеленська – директорка-колаборантка школи в Генічеську

За цей злочин усім їм світить від п’яти до десяти років позбавлення волі.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на тексти підозр.

Підозри отримали: 61-річна Ніна Зеленська, 50-річна Олена Федосова з Генічеська і 35-річна Наталія Бойко з Каховки.

Слідчі встановили, що Ніна Зеленська працювала заступницею директора з навчально-виховної роботи Генічеської санаторної загальноосвітньої школи-інтернату Херсонської обласної ради.

В липні 2022 року цей заклад окупанти незаконно перейменували і зареєстрували в російських реєстрах під назвою «Геническая санаторная общеобразовательная школа-интернат».

Добровільно її погодилась очолити Зеленська.

Крім того, колаборантка брала участь у постановочних відеосюжетах, в яких розповідала про незаконну організацію нею освітнього процесу російською мовою за освітніми стандартами та навчальними планами РФ.

Колаборантка Олена Федосова, вчителька історії України досі є законною директоркою Генічеського ліцею.

Вона добровільно перейшла на бік окупантів.

Сам ліцей загарбники «перейменували» в «Геническую школу №2 Генического муниципального округа», яку продовжує очолювати Федосова.

Вона бере активну участь у зйомках пропагандистських відео окупантів, які прославляють військових РФ і їхній рух «Юнармия».

Колаборантка Наталія Бойко до свого переходу на бік окупантів працювала вчителькою української мови і літератури Каховської школи №3.

Окупанти її призначили «директоркою» цього ж закладу. Наталія Бойко допомагала загарбникам впроваджувати російські освітні стандарти в захопленій школі і проводити незаконний референдум з «приєднання» Херсонської області до РФ.

Усім трьом «директоркам» захоплених навчальних закладів Херсонщини Національна поліція повідомила про підозру за ст. 3 і ст. 5 ч. 111-1 КК України.

Санкція статті передбачає покарання позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Як повідомляв ЦЖР, 56-річна Оксана Барнаш, колишня директорка однієї з кращих шкіл Херсона, яка добровільно співпрацювала з російськими окупантами, 1 червня заочно отримала підозру в пособництві державі-агресору і колабораційній діяльності.

Зараз в​она переховується від слідства в Іспанії, куди вона втекла незадовго після звільнення Херсона.​