Підрив Каховської ГЕС – наслідки

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко провів зустріч із представниками іноземних дипломатичних установ, під час якої розповів їм про наслідки підриву росіянам Каховської ГЕС.

Наслідки підриву Каховської ГЕС

Під час зустрічі з представниками іноземних дипломатичних установ, акредитованих в Україні, яка відбулася в рамках побудови системи реалізації Формули світу, ініційованої Володимиром Зеленським, міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко розповів, чому агресію Росії можна вважати, в тому числі, екоцидом.

Клименко нагадав, що внаслідок теракту, коли росіяни підірвали Каховську ГЕС, було зруйновано 11 прольотів верхньої частини греблі з 28-ми, а з машинної зали ГЕС стався витік 150 тонн олії.

Сама Каховська ГЕС більше не підлягає відновленню.

“У зону надзвичайної ситуації потрапили 180 населених пунктів Дніпропетровської, Миколаївської та Херсонської областей.

Там проживало орієнтовно 875 тисяч населення.

Щонайменше 34 особи загинули, ще 28 – отримали поранення. Безвісти зниклими вважаються 39 осіб.

3 підтоплені райони вивезли майже чотири тисячі. людей та сотні свійських тварин.

Під час рятувальної операції в постраждалих районах врятовано 716 осіб, з них 30 дітей та 40 маломобільних осіб”, – доповів Клименко.

Також Клименко нагадав, що під час рятувальної операції та евакуації населення окупанти неодноразово відкривали вогонь по людях.

Внаслідок чого, загинув один рятувальник, 16 працівників інших служб – поранено.

Водопостачання

Міністр внутрішніх справ зазначив, що майже 700 тисяч українців залишилися без доступу до питної води внаслідок дій російської армії на ГЕС.

Регулярне підвезення води до постраждалих районів вдалося налагодити силами відповідних служб.

Мінна небезпека

Внаслідок підриву російськими окупантами Каховської гідроелектростанції мінна небезпека для узбережжя зросла в рази.

“Зафіксовано випадки самовільного підриву протягом мін за течією. Безпосередньо в Одеській та Миколаївській областях. Там також фіксували прибивання до берега таких мін”, – зазначив Клименко.