Архієпископ УПЦ МП у зверненні до глави РПЦ заявив, що у собор в Одесі прилетіла ракета, яку той «благословив»

У неділю, 23 липня, архієпископ Арцизький Віктор звернувся до предстоятеля Російської православної церкви патріарха Кирила та всіх членів Священного Синоду РПЦ після нічної ракетної атаки на Одесу, де сталося влучання у Спасо-Преображенський собор.

Росіяне ракетною атакою на Одесу зруйнували Спасо-Преображенський собор – один з найбільших на півдні України

Офіційне звернення вікарія Одеської єпархії, архієпископа Арцизького Віктора опублікував протоієрей УПЦ МП Олександр Клименко у Telegram.

«Прошу звернути увагу, що на Соборі Української Православної Церкви від 27.05.2022 р. було ухвалено рішення, що ми на чолі з нашим предстоятелем УПЦ виходимо повністю з Вашого підпорядкування.

Не раз Ви, у своїх проповідях, говорите про єдність „Святої Русі“, яку Ви своїм благословенням і справами повністю знищуєте», — зазначається у зверненні.

Архієпископ заявив, що єпископи та священики Російської православної церкви освячують та благословляють танки та ракети, які атакують мирні міста України.

«„Благословенна“ Вами ракета РФ прилетіла прямо в вівтар храму в свята святих, я зрозумів, що спільного з Вашими розуміннями в Української Православної Церкви нічого вже давно немає.

Із-за особистих амбіцій Ви втратили Українську Православну Церкву та інші Церкви в країнах „святої Русі“! на смерть та вбивства!», — зауважив архієпископ.

Архієпископ Арцизький зазначив, що вони засуджують збройну агресію країни-терористки Росії проти України та варварські захоплення єпархій на Сході та Півдні України.

А також репресії та утиски у церквах, які відбуваються на тимчасово окупованих територіях України.

Він попросив «відстати» від Церкви, архієреїв та Предстоятеля та наголосив, що УПЦ МП мають свій шлях, який був обраний Собором Української Православної Церкви.

«Щиро прошу Вас — зупиніться. Кожна ракета, яка сьогодні прилітає на територію України, сприймається її мешканцями як Ваше благословення своїм чадам», — зазначив архієпископ Арцизький у заяві.

В ніч на неділю, 23 липня, російські війська завдали наймасштабніший удар по історичному центру Одеси. Ворог вдарив п’ятьма видами ракет.

Пресслужба Повітряних сил ЗСУ повідомила, що з 19 ракет різних типів, дев’ять цілей вдалося збити силам ППО.

Внаслідок атаки щонайменше одна людина загинула і 22 постраждали.

Зруйновано Спасо-Преображенський кафедральний собор та інші історичні будівлі.

Спасо-Преображенський кафедральний собор — найбільший православний храм Одеси, який було закладено ще у 1794 році.

Спасо-Преображенський собор в Одесі до його руйнування в 30-х роках минулого сторіччя

Собор зруйнували за Сталіна, а у 2005 році його відновили.