На півдні України демонтували пам’ятник Потьомкіну

У миколаївському Яхт-клубі демонтували пам’ятник Григорію Потьомкіну.

Пам’ятник Григорію Потьомкіну у Миколаїві

Григорій Потьомкін (1739-1791) – це видатний державний і військовий діяч Російської імперії, а також громадський діяч, дипломат, письменник та меценат.

Він був одним з найближчих співробітників катерининської епохи і єдиним, кому вдалося здобути повну довіру Єкатерини II.

Григорій Потьомкін був відомий своїм розумом, талантом організатора та винятковою енергією.

Він брав участь у війнах Російської імперії, а також здійснював реформи в країні, зокрема, покращував умови життя кріпаків, вдосконалював морський флот і розвивав містобудування.

Він також здійснював зовнішньополітичну діяльність і успішно виконував дипломатичні місії.

Потьомкін також відомий як меценат та підтримувач мистецтва.

Він підтримував театральне мистецтво, літературу та інші галузі культури, інвестуючи значні кошти в будівництво театрів, палаців та інших споруд.

Миколаїв – це місто в південній частині України, що знаходиться на березі річки Інгул. Миколаїв є адміністративним центром Миколаївської області та має населення близько 450 тисяч жителів.

Місто Миколаїв було засноване в 1789 році на місці фортеці Інгульського козацького полку.

У період з 1789 по 1792 роки Миколаїв був важливим воєнним портом Російської імперії на Чорному морі, а згодом став відомим своєю суднобудівною та металургійною промисловістю.

У Миколаєві є кілька історичних пам’яток, серед яких можна виділити:

  • Кораблебудівний музей, де представлені експонати з історії суднобудування у Миколаєві;
  • Спасо-Преображенський кафедральний собор, збудований у стилі класицизму в 1795-1803 роках;
  • Миколаївський обласний художній музей, де представлена колекція українського мистецтва;
  • Фортечні споруди, такі як Фортеця Інгульського козацького полку, фортеця Потьомкіна та інші.

Також Миколаїв славиться своїми парками, садами та скверами, серед яких можна виділити Соборний парк, Братський сквер, парк “40 років Жовтня” та інші. У місті також є багато кафе, ресторанів та магазинів.

За інформацією миколаївських ЗМІ, демонтаж пам’ятника Григорію Потьомкіну у Миколаїві проводили працівники комунальних служб. Але офіційного підтвердження цієї інформації поки немає.

Додамо, що це погруддя Г.Потьомкіна роботи скульптора Інни Макушиної було встановлено в миколаївському Яхт-клубі у 2009 році.