Берислав – справа зрадників

Потерпілого Сергія Панова мешканці Берислава охрестили «полковником ФСБ» і звинувачують в співпраці з російськими окупантами.

Берислав – справа зрадників

Про це йдеться у матеріалі опублікованому на сайті Європростір

17 травня Центральний районний суд м. Миколаєва відмовив у задоволенні клопотання слідчого Бериславського районного відділу Національної поліції України про продовження Олександру Починку тримання під вартою.

Депутату Бериславської міської ради, якого підозрюють у замаху на вбивство мешканця Берислава Сергія Панова замість цього суд змінив запобіжний захід на домашній арешт. Тим часом у цій справі стали відомі нові факти.

Самого ж постраждалого Сергія Панова мешканці Берислава звинувачують у співпраці з російськими загарбниками під час окупації правобережної Херсонщини.

Про те, що депутат Бериславської міськради від «ОПЗЖ» Олександр Починок підозрюється у замаху на вбивство, ще в березні повідомила Херсонська обласна прокуратура.

За даними слідства, 19 березня підозрюваний гостював у свого знайомого в Бериславі і між ними виник конфлікт. Нібито гість вистрілив з автоматичної зброї у господаря, а куля влучила у вікно, зачепивши тім’яну область голови потерпілого та завдавши йому тілесних ушкоджень.

За скоєний злочин Олександру Починку загрожує від 7 до 15 років позбавлення волі.

Ми ознайомились з матеріалами цієї справи і з винесеними ухвалами суду, а також поспілкувалися з мешканцями Берислава, які знайомі як із підозрюваним Олександром Починком, так і з постраждалим Сергієм Пановим.

З’ясувалось, що причиною конфлікту стали контакти Панова з Дмитром Золотим, якого місцеві підозрюють у роботі на окупантів поліцаєм.

Берислав – справа зрадників

Як вказано в матеріалах справи, інцидент стався в будинку Сергія Панова 19 березня. За словами Панова, він тоді разом із Починком та двома іншими чоловіками якраз розпалювали тандир.

У цей момент йому подзвонив спільний знайомий Дмитро Золотий, який незадовго до звільнення правобережної Херсонщини втік на тимчасово окуповану частину області.

«Олександр Починок вирвав у мене телефон, почав розмовляти з Золотим, а коли закінчив, поклав телефон на стіл. Дмитро Золотий – мій товариш дитинства, але негідник. Потім Починок встав з-за столу і вийшов», – так описує події того дня Сергій Панов.

Мешканці Берислава стверджують, що Дмитро Золотий під час окупації влаштувався поліцаєм до загарбників, а зараз працює на цій же «посаді» в Новій Каховці.

«Під час розмови на мобільний телефон Сергія Панова зателефонував його кум Дмитро Золотий. Олександр Починок відібрав трубку і почав говорити Золотому, навіщо він дзвонить з окупованого протилежного берега області в той час, коли в Бериславі лунають вибухи.

Починок звинуватив Золотого в корегуванні російських обстрілів. На тому розмова закінчилась», – згадує інший учасник тих подій Едуард Мантянов.

Як стверджує Сергій Панов, невдовзі після цього Олександр Починок повернувся до кімнати з автоматом Калашникова (АКСУ-74), який Сергій Панов тримав у себе під диваном і вистрілив у нього.

Куля нібито зачепила тім’яну область голови Панова, що й стало підставою для повідомлення про підозру Починку у скоєнні кримінального злочину і відправленні його під варту.

Те, що поранення тім’яної області голови Панова було вогнепальним, написав у своїй довідці 19 березня його ж друг, лікар-анестезіолог Бериславської центральної районної лікарні В. Посуховський. Але чи міг узагалі анестезіолог видавати подібні документи?

Однак 9 травня Одеське обласне бюро судово-медичної експертизи дійшло висновку, що наявне у Сергія Панова тілесне ушкодження насправді не є вогнепальним. «Воно могло утворитися внаслідок одноразової ударної дії тупим предметом у тім’яну ділянку справа та відноситься до тілесного ушкодження легкого ступеня тяжкості», – вказано у висновках судмедекспертизи.

Крім того, криміналісти не виявили відбитків пальців або будь-яких інших слідів Олександра Починка на вилученому з місця інциденту автоматі Калашникова.

Інформацію про те, що Олександр Починок не стріляв у Сергія Панова, а намагався його вдарити, підтвердила під час допиту дружина останнього. «Вдень я прокинулася від криків чоловіка, побігла на кухню і побачила, що він лежить на підлозі весь у крові, а на ньому знаходиться Олександр Починок, який намагається вдарити його прикладом автомата. Я накинулася на Починка, почала його бити та виганяти з дому», – сказала вона.

Крім підозрілих контактів з Дмитром Золотим у мешканців Берислава є й інші питання на адресу Сергія Панова. По-перше: навіщо він тримав у себе під диваном АКСУ-74 з повним магазином та глушником? І по-друге: чи понесе він відповідальність за свої дії під час тимчасової окупації Берислава?

«Навесні 2022 року Сергій Панов погрожував мене здати російським ФСБшникам, що зрештою й сталося. Росіяни вдерлися до мого помешкання в Бериславі і схопили мене в полон. Вони мене били, катували електрострумом, а через два дні відпустили. Після цього я виїхав з окупації і вступив до лав територіальної оборони», – розповів нам мешканець Берислава Володимир Кузнецов.

На думку іншого мешканця Берислава, підприємця Дмитра Сидоренка, який торік вісім днів перебував у полоні росіян, Сергій Панов навмисно спровокував конфлікт з Олександром Починком.

«Я їх обох знаю давно. Сергія Панова я називаю «полковником ФСБ», бо він під час окупації Берислава здав росіянам багатьох наших хлопців і допомагав російським військовим ремонтувати їхні машини. Мабуть, не просто так у Панова взявся автомат Калашникова. Натомість Олександр Починок, який за підтримки нашої поліції виїхав з Берислава на підконтрольну українську територію перед початком окупації міста ще 9 березня 2022 року, допомагав місту гуманітаркою і підтримував Збройні сили України. Але поки одні допомагали ЗСУ, інші співпрацювали з орками і здавали їм своїх земляків», – сказав Дмитро Сидоренко.

За його словами, Сергій Панов активно контактував з заїжджим колаборантом Вадимом Кошмаком і з іншими. “За допомогою Кошмака Панов навесні 2022 року визволив з полону свого сина, українського поліцейського і переправив його до Кривого Рогу. З тих часів почалася їхня дружба. Зараз Панов допомагає ремонтувати машини вже українським військовим і хизується тим, що має родича-прокурора в Кривому Розі“, – додав Дмитро Сидоренко.

Попри висновки судмедекспертизи Олександр Починок досі є підозрюваним у незакінченому замаху на умисне вбивство за ч. 1 ст. 115 КК України. Слідство по цій справі ще триває. Хоча досі не проведені очні ставки підозрюваного з потерпілими і іншими свідками. Натомість Сергій Панов станом на сьогодні не є підозрюваним у колабораційній діяльності. Але чи дійдуть у українських правоохоронців руки до цієї справи і чи буде дана оцінка діям Панова під час окупації, про які відкрито говорять мешканці Берислава? Чи доведуть правоохоронці сказане ними на адресу Панова? Поки що відповіді на ці питання немає.

Доповнення від 30 травня 2023 року. Це не перший подібний інцидент за участю Олександра Починка. В 2017 році він влаштував стрільбу з автомата Калашникова на подвір’ї свого будинку. На його захоплення прибула група спецназу з Херсона, депутата затримали і доставили до Бериславського районного суду, звідки він втік. До цього інциденту його підозрювали в незаконному позбавленні свободи людини, але суд його виправдав.